آیا اردوغان از شکست اخیر درس عبرت گرفت؟

آیا اردوغان از شکست اخیر، درس عبرت گرفت؟

تحلیلگر مشهور ترکیه معتقد است که با توجه به انتخابات اخیر، اردوغان چاره‌ای جز تغییر سیاست‌های خود ندارد و نمی‌تواند به‌روال سابق به فعالیت خود ادامه دهد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، دیدار رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و رهبر حزب عدالت و توسعه (AKP) با اوزگور اوزل رهبر حزب جمهوری خلق (CHP)، اتفاق مهمی بر صحنه سیاست ترکیه بود، چرا که او در دو دهه گذشته، همواره این حزب قدیمی را تمسخر و تحقیر کرده بود و حاضر نبود با رهبر حزب دیدار کند، اما شکست کلیچدار اوغلو در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 2023 میلادی و سپردن سکان هدایت حزب جمهوری خلق به سیاستمدار جوانی به‌نام اوزگور اوزل، صحنه را تغییر داد.

اردوغان، از نخستین سیاستمداران ترکیه بود که تغییرات جدید در کادر رهبری بزرگترین حزب مخالف را به‌سخره گرفت و اعلام کرد که اوزل نیز نمی‌تواند تغییری به وجود آورد، اما این پیش‌بینی غلط از آب درآمد و این داروساز و سیاستمدار جوان، توانست ظرف چند ماه، خون تازه‌ای به رگ‌های حزب بدواند و در انتخابات 2023 شهرداری‌های ترکیه، یک شکست سنگین و بی‌سابقه را بر اردوغان و حزب او تحمیل کند، در نتیجه اردوغان از مواضع پیشین خود کوتاه آمد و حاضر شد با رهبر حزب دیدار کند.

کشور ترکیه , رجب طیب اردوغان ,

دیدار اردوغان و اوزل، بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های ترکیه داشت و همه به این نتیجه رسیدند که اردوغان به‌عنوان رهبر یک حزب بازنده، ناچار است با دقت و توجه بیشتری، به انتقادات حزب مخالف خود، گوش فرا دهد، چرا که آرای این حزب، برای اولین بار، از آرای حزب اردوغان پیشی گرفت.

مصطفی کاراعلی اوغلو، از تحلیلگران مشهور ترکیه، معتقد است که با توجه به انتخابات اخیر، اردوغان چاره‌ای جز تغییر سیاست‌های خود ندارد و نمی‌تواند به‌روال سابق به فعالیت خود ادامه دهد.

یادداشت تحلیلی این نویسنده ترکیه را با هم مرور می‌کنیم:

آیا اردوغان از شکست اخیر درس عبرت گرفت؟

این روز‌ها، همه با کنجکاوی فراوان به‌دنبال پاسخی برای این سؤال هستند: آیا منش سیاسی اردوغان تغییر خواهد کرد یا خیر؟ آیا او عبرت گرفته و از شکست سنگین انتخابات 31 مارس، درس‌های لازم را آموخته است؟ اگر عبرت گرفته است، از این به بعد دموکرات‌تر و بردبارتر خواهد بود؟

اندیشیدن به سؤالات بالا ازآن‌رو اهمیت دارد که او به‌خاطر آن شکست انتخاباتی، بالاخره حاضر شد با رهبر حزب جمهوری خلق دیدار کند، آری، او اوزگور اوزل را به حضور پذیرفت، در نتیجه، کانال‌های تلویزیونی، تصاویر و عکس‌ها را چندین بار نشان دادند و همه تلاش کردند حالات چهره آن‌ها و پیام دیدار را به‌درستی تحلیل کنند.

همه دنبال دلیلی برای‌ امیدوار شدن هستند، چرا که فضای سیاسی ترکیه عملاً قفل شده است.

با آن که اردوغان در انتخابات شکست خورده است، اما شعار‌های اغراق‌آمیز او همچنان ادامه دارد و شب و روز از «قرن ترکیه» حرف می‌زند. او هنوز هم به‌دنبال تغییر برنامه درسی مدارس است و شواهد نشان می‌دهد که دولت برآمده از حزب عدالت و توسعه در حوزه آموزش و پرورش، بسیار ناتوان و ناکارآمد بوده است.

کشور ترکیه , رجب طیب اردوغان ,

عقب افتادن ترکیه در حوزه علم، فناوری و تحقیق و توسعه، به‌خاطر عدم همدلی و همزبانی دانش‌آموزان با مواد درسی تحمیلی حزب حاکم و بی‌کیفیتی کلی آموزش است. حکومت 22ساله حزب عدالت و توسعه نقش بزرگی در مشکل‌ساز شدن نظام آموزشی ترکیه دارد، اغراق نیست اگر بگوییم آموزش و پرورش حوزه‌ای است که دولت اردوغان در آن، حتی از اقتصاد و قوه قضائیه ناموفق‌تر عمل کرده است و میزان ناکارآمدی و شکست، خیلی خیلی جدی است.

اکنون طرح جامع اصلاح نظام آموزش و پرورش و تغییر دروس معارف، به مردم و کارشناسان ارائه شده است و تنها یک هفته فرصت برای مشارکت، اعتراض و انتقاد در نظر گرفته شده است.

یک مثال ناامید‌کننده برای کسانی که امیدوار به تغییر هستند، دانشگاه‌ها، فرهنگیان، کارشناسان، اتحادیه‌ها، اولیا و هر کس دیگری که علاقه‌مند به موضوعی است که مستقیماً آینده کشور را تحت تأثیر قرار می‌دهد، تنها یک هفته فرصت دارند و حتی اگر اعتراض یا مشارکتی هم باشد، روند پاسخ و واکنش دولت به آن اعتراضات، معمایی نامعلوم است و کسی نمی‌داند چگونه و با چه‌روشی، قرار است مطلب جدید مهمی در برنامه درسی که قبلاً تکمیل شده است، گنجانده شود!

اگر از دولت و اردوغان انتظار تغییر، گفتگو و استفاده از عقل سلیم وجود دارد، ابتدا باید روی این موضوع به توافق می‌رسیدیم، چون موضوع مهم‌تری وجود ندارد.

اردوغان، مخالف تغییر

بر کسی پوشیده نیست که اردوغان، تغییر را به‌عنوان یک نیاز نمی‌پذیرد. او فکر می‌کند همه چیز درست است و لازم نیست چیزی را تغییر داد! در شرایطی که اردوغان، هنوز هم به همان روال سابق کار می‌کند و هیچ تغییری در برنامه‌های حزب و دولت نداده است، چگونه می‌توان انتظار تغییر داشت؟! اردوغان در نظام ریاست‌جمهوری، اختیارات بدون مرز و بدون ناظر به دست آورد و تمام اقدامات او، مورد تأیید حزب قرار گرفت و هرگز کسی نتوانست از او بخواهد چیزی را تغییر دهد.

با وجود پنج سال مدیریت بسیار ضعیف دولت اردوغان که می‌توان آن را سال‌های ازدست‌رفته ترکیه تلقی کرد، دستور کار اردوغان در اداره کشور هیچ تغییری نکرد و باز هم در انتخابات ریاست‌جمهوری و پارلمانی پیروز شد و در نتیجه همه چیز به همان روال گذشته ادامه یافت.

اما در هر حال، انتخابات اخیر، برای اردوغان یک شوک عظیم بود و او برای اولین بار، شاهد سقوط حزب تحت‌امر خود به رده دومین حزب ترکیه شد، اما به‌جای آن که به‌دنبال تغییر باشد، می‌خواهد راهی پیدا کند تا از این شکست بگریزد و از وضعیت فعلی برون آید!

کشور ترکیه , رجب طیب اردوغان ,

اردوغان امیدوار است با تاکتیک تعلل و وقت‌کشی، پایین آوردن توقعات و پرت‌کردن حواس همه، وضعیت فعلی را کش بیاورد، اما چنین چیزی شدنی نیست. او می‌خواهد بدون اعمال هیچ اصلاح و تغییری، از این مهلکه بگریزد، ولی این نه‌تنها منطقی نیست، بلکه امکان آن در اختیار اردوغان نیست و شرایط اقتصادی ترکیه اجازه نمی‌دهد که تیم رئیس جمهور، به‌راحتی وقت‌کشی کند و اعتراضات مردم را نادیده بگیرد.

تصور کلی اردوغان در مورد مشکلات ترکیه، این است که اگر مهمت شیمشک وزیر دارایی، از کشور‌های مختلف، مقادیری ارز به داخل بیاورد، همه گره‌ها گشوده خواهد شد و ترکیه نیازی به اصلاحات و دموکراتیزاسیون نیز نخواهد داشت!

اردوغان، حاضر نیست به مفاهیمی مانند تغییر، دموکراسی، قانون و شفافیت بیندیشد. او راه ساده‌تری دارد و فکر می‌کند اگر پول هنگفتی را به بازنشستگان اختصاص دهد، مانعی نخواهد ماند، چرا که هنوز هم فکر می‌کند بازنشستگان، به‌خاطر نگرفتن عیدی و پاداش، حاضر نشدند این بار به حزب عدالت و توسعه رأی دهند.

اما شرایط اقتصاد جهانی هم به‌نفع ترکیه نیست و حتی اگر برنامه اقتصادی مهمت شیمشک موفقیت‌آمیز باشد، ممکن است نتواند به‌اندازه کافی پول به دست آورد تا آن را به‌وفور توزیع کند. از دیگر سو، توصیه به ریاضت اقتصادی و بستن کمربند‌ها، باز هم مردم را از اردوغان دورتر می‌کند.

آخرین نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که حزب جمهوری خلق، هنوز هم بر پله اول‌ ایستاده و محبوب‌ترین حزب ترکیه است؛ در نتیجه اردوغان، فرصتی برای وقت‌کشی و تعلل ندارد و باید بگوییم، شرایط زمانه به‌نفع اردوغان و حزب او نیست.

انتهای پیام/+

واژه های کاربردی مرتبط
لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


ایسنا : وزیر دارایی کابینه نتانیاهو تنش با ترکیه را تشدید کرد

ایسنا : نیاز اعتباری ۲۵۰ میلیاردی برای تکمیل تنها بیمارستان شهرستان راز و جرگلان

مهر : قیمت بیت کوین به ۶۷ هزار دلار رسید

ایسنا : رسایی: «امنا» هنوز درباره گزینه ریاست مجلس دوازدهم تصمیم گیری نکرده است

مهر : لزوم رسیدن به خوکفایی در۴ محصول کشاورزی/کنترل فساد در واردات برنج

ایرنا : تاج: موضوع داوری به حضور بانوان در ورزشگاه‌ها مرتبط است

ایرنا : بهره برداری پنجاه پنجاه ایران و آذربایجان از آب و انرژی سد قیز قلعه سی

ایسنا : یادمان باشد برای جوانی جمعیت، خیلی زود، دیر می شود

تسنیم : اختلال پیش‌آمده در فرآیند پرداخت حقوق بازنشستگان حل شد

ایرنا : مردم خلخال نزدیک به ۶ میلیارد ریال برای آزادی زندانیان مالی کمک کردند

ایلنا : قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

تسنیم : ویروس زیبایی

ایلنا : افتتاح رصدخانه ملی رفاه ایرانیان

ایسنا : ویدیو/ صعود یاران جادوگر به فینال کنفرانس غرب NBA

ایرنا : سیلاب راه شهر «شامکان» در ششتمد خراسان را بست

ایلنا : تعیین تکلیف ۲۰ هزار تن ذرت و ۷۴۰۰ تن جو در معرض فساد در استان ایلام

ایرنا : پایان اجرای طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی کشور در کردستان

مهر : ۱۱ خانه در آمل به دلیل محل فروش مواد مخدر پلمب شد

ایسنا : عطر حرم رضوی در ساوه پیچید

ایرنا : هزینه ۳.۸ میلیارد دلاری برای تامین سوخت نیروگاه‌ها/ افزایش ۱۱ درصدی مصرف گاز نیروگاه‌ها

ایرنا : سرعت کاهش جمعیت در همدان کند شد

ایسنا : ثبت ۴۰۵ واقعە دوقلوزایی و ۱۱ واقعە سەقلو زایی در کردستان

ایسنا : بازدیدرئیسی از پروژه ترانزیتی جاده‌ای و ریلی ارس به‌عنوان بخشی از کریدور شرق-غرب

ایرنا : آب تالاب آق‌قلعه نقده سرریز کرد

ایرنا : ابلاغ بیش از ۵۰ بخشنامه و آیین نامه در راستای اجرای قانون جوانی جمیت

تسنیم : 9 میلیون آمریکایی به علت گرانی داروهای خود را مصرف نمی‌کنند

ایلنا : تشریح برنامه‌های فرهنگی بعثه در حج ۱۴۰۳

صدا و سیما : دومین رویداد ملی جوانی جمعیت برگزیدگان خودش را شناخت

ایسنا : حمایت غذایی از ۱۶۹۰ کودک یزدی/بهبود رشد در نیمی از این کودکان

ایلنا : احتمال کاهش نرخ تورم کم است/ خریداران هیجانی ارز، فروشنده شدند

ایلنا : قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

ایرنا : پارادوومیدانی قهرمانی جهان؛ مدال پاپی هم پس گرفته شد

ایرنا : ۱۲ هزار و ۹۰۹ واحد نهضت ملی مسکن خراسان جنوبی به مرحله پی سازی رسید

تسنیم : یکسان‌سازی امتیازهای مدال‌آوران پارالمپیک و المپیک

ایسنا : برگزاری نخستین گفتاورد ملی نخبگان در چهارمحال و بختیاری

ایسنا : سرمایه‌گذاران بومی به ظرفیت‌های سرمایه گذاری درون استان ورود کنند

ایسنا : آمیختن سبک زندگی کریمانه با هنر آن را نهادینه می‌کند

ایلنا : بازدید رئیسی از پروژه ترانزیتی جاده‌ای و ریلی ارس به‌عنوان بخشی از کریدور شرق-غرب

صدا و سیما : سوءاستفاده آمریکا از پول و توانمندی ایران برای مقابله با شوروی

مهر : پذیرش ورود VAR به ایران سخت بود/همه داوران لایسنس می‌گیرند

ایلنا : قیمت بیت کوین و ارز‌های دیجیتال امروز یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

ایسنا : میانگین زمان رسیدن نیروهای آتش‌نشانی بجنورد ۴ دقیقه است

ایسنا : تمام داوران ایرانی لایسنس VAR می‌گیرند

ایسنا : جواب تست هیچ‌کدام است!

ایسنا : تاج: VAR با ورود زنان به ورزشگاه در ارتباط است

ایسنا : تاکید امام رضا(ع) در ارزیابی‌ها بر محور تقوا و پاکی افراد بود

ایسنا : ایلان ماسک برای راه‌اندازی استارلینک وارد اندونزی شد

ایلنا : برنامه‌های موزه‌های دفینه در هفته میراث فرهنگی اعلام شد

مهر : افزایش ۳۸ درصدی مشترکان آب و فاضلاب تهران طی ۱۰ سال

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید