بر اساس گزارش شامخ اقتصاد در فروردین ۱۴۰۳

مشکلات اصلی از دید برخی فعالان اقتصادی چه بود؟

مشکلات اصلی از دید برخی فعالان اقتصادی چه بود؟

شاخص مدیران خرید کل اقتصاد در فروردین ۱۴۰۳، نشان می‌دهد که سطح فعالیت‌های اقتصادی در این ماه نسبت به ماه اسفند ۱۴۰۲ کاهش یافته، اما بعد از حذف اثر تعطیلات نوروزی (تعدیل فصلی)، این شاخص برای فروردین ماه بیانگر بهبود نسبی وضعیت اقتصاد کشور نسبت به ماه اسفند ۱۴۰۲ است؛ اما طبق نظر سنجی انجام شده کمبود مواد اولیه روند بهبود وضعیت اقتصادی و به‌ویژه بخش صنعت را متأثر کرده است.

به گزارش ایسنا، در گزارش منتشر شده از سوی مرکز پژوهش‌های اتاق ایران، شاخص «میزان تولید محصول یا ارائه خدمت» در ماه فروردین معادل ۲۷.۸ محاسبه و با حذف اثر فصلی (تعدیل فصلی)، معادل ۴۹.۰ برآورد شده است. این شاخص نشان می‌دهد که میزان تولید کالاها و خدمات در این ماه، نسبت به اسفند ۱۴۰۲، حتی با حذف اثر تعطیلات نوروزی، به‌طور نسبی کاهش یافته است.

در این میان شاخص «موجودی مواد اولیه یا لوازم خریداری شده» در این ماه، پس از حذف اثر فصلی (تعدیل فصلی)، معادل ۴۹.۷ برآورد شده است که نشان دهنده کاهش موجودی مواد اولیه نسبت به اسفند ۱۴۰۲ است و شاخص «قیمت مواد اولیه یا لوازم خریداری شده» نیز پس از حذف اثر فصلی (تعدیل فصلی)، معادل ۷۲.۳ برآورد شده است که از افزایش قابل‌توجه قیمت اولیه نسبت به اسفند ۱۴۰۲ حکایت دارد.

روند شامخ کل اقتصاد و شامخ بخش صنعت، پس از حذف اثرات فصلی، نشان می‌دهند که در سه ماه پایانی سال ۱۴۰۲، وضعیت کل اقتصاد و همچنین وضعیت بخش صنعت به‌طور مستمر بهبود یافته و در فروردین سال ۱۴۰۳، اگر چه روند بهبود وضعیت اقتصادی تداوم داشته، اما از میزان آن کاسته شده است.

از طرف دیگر طبق نظرسنجی‌های انجام شده از فعالان اقتصادی، به نظر می‌رسد که در ماه‌های پیش‌رو، کمبود مواد اولیه می‌تواند روند بهبود وضعیت اقتصادی و به‌ویژه وضعیت بخش صنعت را متأثر کند. کسری تراز تجاری قابل‌توجه در سال ۱۴۰۲ و افزایش شکاف قیمت بازار آزاد ارز و نیما در ماه‌های اخیر، عواملی هستند که می‌توانند منابع ارزی قابل تخصیص به واردات مواد اولیه را در ماه‌های آتی محدود کنند. بنابراین، افزایش محتمل نرخ ارز و کاهش تخصیص ارز برای واردات مواد اولیه می‌تواند در ماه‌های آینده موجب تشدید محدودیت دسترسی به مواد اولیه تولید شود و به‌تبع آن، توقف روند بهبود بخش صنعت، محتمل خواهد بود.

همچنین شاخص «میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی» در ماه فروردین، پس از تعدیل فصلی، معادل ۵۲.۰ برآورد شده است. اگرچه روند این شاخص در نیمه دوم سال ۱۴۰۲ بیانگر بهبود مستمر اشتغال در کشور است، اما شرایط برای همه سطوح مهارتی یکسان نیست. شواهد موجود و اظهارات فعالین اقتصادی حاکی از این است که تورم بالا و فشارهای مداوم هزینه‌های زندگی، باعث بی‌میلی نیروی کار غیرماهر به اشتغال در سطوح دستمزد کنونی شده که مشکلاتی برای برخی از بخش‌های اقتصادی ایجاد کرده است.

شاخص «قیمت مواد اولیه یا لوازم خریداری شده» در این ماه، پس از تعدیل فصلی، معادل ۷۲.۳ برآورد شده است که بیشترین مقدار در بین تمام مؤلفه‌های شامخ کل اقتصاد است. لازم به ذکر است که در تمام ماه‌های سال ۱۴۰۲، این شاخص بالاتر از ۵۰ بوده است که بیانگر رشد مستمر قیمت مواد اولیه بوده است.

شاخص «قیمت محصولات تولیدشده یا خدمات ارائه شده» در این ماه، پس از تعدیل فصلی، معادل ۵۶.۳ برآورد شده است که بیانگر افزایش قیمت محصولات یا خدمات نهایی در این ماه نسبت به ماه اسفند سال ۱۴۰۲ است. به نظر می‌رسد که افزایش مداوم قیمت محصولات تولیدشده بیشتر ناشی از افزایش قیمت مواد اولیه است.

مشکلات اصلی از دید برخی فعالان اقتصادی چه بود؟

شاخص مدیران خرید بخش صنعت چه می‌گوید؟

بر اساس داده‌های به‌دست‌آمده از بنگاه‌های بخش صنعت، شاخص مدیران خرید بخش صنعت در فروردین ۱۴۰۳، معادل ۳۳.۵ محاسبه شده است. بعد از حذف اثر تعطیلات نوروزی (تعدیل فصلی)، این شاخص برای ماه فروردین معادل ۵۰.۲ برآورد شده است که بیانگر بهبود نسبی اما بسیار اندک وضعیت کلی بخش صنعت نسبت به ماه اسفند ۱۴۰۲ است.

شاخص «مقدار تولید محصولات» در ماه فروردین معادل ۲۱.۳ محاسبه شده که پس از تعدیل فصلی، معادل ۴۷.۴ برآورد شده است. بر این اساس، می‌توان گفت که مقدار تولید محصولات در این ماه، نسبت به اسفند ۱۴۰۲، به‌طور نسبی کاهش یافته است. بررسی این شاخص در زیربخش‌های مختلف بخش صنعت نشان می‌دهد که از بین ۱۲ رشته فعالیت صنعتی، این شاخص برای ۸ رشته فعالیت کمتر از ۵۰ بوده است که نشان می‌دهد کاهش تولید در این ماه یک مسئله فراگیر در بخش صنعت است.

شاخص «موجودی مواد اولیه» در این ماه، پس از تعدیل فصلی، معادل ۴۸.۹ برآورد شده است که نشان‌دهنده کاهش نسبی موجودی مواد اولیه نسبت به اسفند ۱۴۰۲ است. بررسی این شاخص در زیربخش‌های مختلف بخش صنعت نشان می‌دهد که از بین ۱۲ رشته فعالیت صنعتی، این شاخص برای ۱۰ رشته فعالیت کمتر از ۵۰ بوده است.

شاخص «میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی» در ماه فروردین، پس از تعدیل فصلی، معادل ۵۰.۴ برآورد شده است. روند این شاخص در سه ماه منتهی به فروردین ۱۴۰۳ بیانگر بهبود نسبی اشتغال در کشور است، با این‌وجود، بنا به اظهار فعالین بخش صنعت، برخی از شرکت‌ها با عدم تمایل اشتغال نیروی کار به دلیل عدم تناسب حقوق و دستمزد با هزینه‌های زندگی روبرو هستند و برخی شرکت‌ها هم به دلیل عدم توان تأمین هزینه‌ها به‌خصوص با بالا رفتن نرخ ارز و افزایش قیمت نهاده‌ها، تعدیل نیرو داشته‌اند.

شاخص «قیمت خرید مواد اولیه» در این ماه، پس از تعدیل فصلی، معادل ۷۶.۹ برآورد شده است که بیانگر افزایش قابل‌توجه قیمت اولیه نسبت به اسفند ۱۴۰۲ است. لازم به ذکر است که در تمام ماه‌های سال ۱۴۰۲، این شاخص بالاتر از ۵۰ بوده است که نشان‌دهنده رشد فزآینده قیمت مواد اولیه است. تداوم این روند، خصوصاً با توجه به‌احتمال تشدید محدودیت دسترسی به مواد اولیه در ماه‌های آتی، می‌تواند به فشار هزینه در بخش صنعت منجر شود و تورم تولیدکننده را افزایش دهد. بررسی این شاخص در زیربخش‌های مختلف بخش صنعت نشان می‌دهد که این شاخص برای تمام ۱۲ رشته فعالیت صنعتی، بالاتر از ۵۰ بوده است.

شاخص «میزان صادرات کالا» در فروردین ۱۴۰۳، پس از حذف اثر فصلی، معادل ۴۸.۱ برآورد شده است که بیانگر کاهش نسبی صادرات کالا نسبت به اسفند ۱۴۰۲ است. بررسی این شاخص در زیربخش‌های مختلف بخش صنعت نشان می‌دهد که از بین ۱۲ رشته فعالیت صنعتی، این شاخص برای ۸ رشته فعالیت کمتر از ۵۰ بوده است.

شاخص «قیمت محصولات تولیدشده» در این ماه، پس از تعدیل فصلی، معادل ۶۴.۱ برآورد شده است که نشان‌دهنده افزایش قابل‌توجه قیمت محصولات در این ماه نسبت به ماه اسفند سال ۱۴۰۲ است. به نظر می‌رسد که افزایش مداوم قیمت محصولات تولیدشده بیشتر ناشی از افزایش فزآینده قیمت مواد اولیه است. افزایش قیمت نهاده‌ها، موجب فشار هزینه در سمت عرضه شده است. در چنین شرایطی برای جبران هزینه‌های تولید، قیمت محصولات تولید شده نیز افزایش یافته و به‌این‌ترتیب شاخص «قیمت محصولات تولیدشده» نیز بیشترین مقدار ۱۱ ماهه اخیر را به ثبت رسانده است.

مشکلات اصلی از دید برخی فعالان اقتصادی چه بود؟

چند مشکل اصلی از دید برخی از فعالان اقتصادی

بر اساس این گزارش برخی از شرکت‌ها با عدم تمایل اشتغال نیروی کار به دلیل عدم تناسب حقوق و دستمزد و فشار بالای هزینه زندگی روبرو بودند و برخی هم به دلیل عدم توان شرکت‌ها برای تأمین هزینه‌ها به‌ خصوص با بالا رفتن نرخ ارز و افزایش قیمت نهاده‌ها، تعدیل نیرو داشته‌اند.

کاهش میزان تولید به دلیل افزایش روزهای تعطیل (تعطیلات عید نوروز و ماه رمضان)، افزایش قیمت مواد اولیه، کاهش میزان ارز تخصیصی از سوی دولت به تولیدکنندگان برای واردات مواد اولیه نیز از مشکلات گزارش شده از سوی برخی از فعالان اقتصادی بوده است.

انتهای پیام

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


مهر : تکلیف اصلی جهاد تبیین بر عهده دستگاه‌ها و مسؤولان است

ایسنا : ناگفته‌های فرهاد توحیدی از «مست عشق»/ پیر شدیم

ایلنا : اشکالات زیرساختی برای مدیریت بارندگی‌های شدید در کلانشهر مشهد باید مشخص شود

ایسنا : درخواست غریب‌آبادی از رییس مجلس برای تحریم مقامات دخیل در سرکوب جنبش دانشجویی آمریکا

ایسنا : تأکید بر لزوم هم‌افزایی و ارتقای فعالیت‌های دینی و قرآنی بین ایران و عراق

ایسنا : مجلس بر مصوبه پرداخت فوق‌العاده خاص کادر درمان اصرار کرد

مهر : تجمیع منابع در حمایت از فناوری‌های نوین سلامت

ایسنا : یک عمل جراحی خاص با ناخن‌گیر!

ایسنا : ضد حال کریستیانو رونالدو به توپچی‌ها

ایرنا : دریای کیش آرام است/ جزیره گرم‌تر می‌شود

تسنیم : رونمایی از طرح‌های قرارگاه شهید آوینی در خراسان جنوبی

ایرنا : هوای یک شهر خوزستان در وضعیت قرمز قرار گرفت

ایرنا :  ۱۶ هزار قمی از تجهیزات امانی هلال‌احمر بهره‌مند شدند

ایسنا : ورود سامانه بارشی به کشور طی سه شنبه

مهر : حضور ۴۶ پارک و ثبت ۷۰۲۶ محصول فناورانه در سامانه جان

ایسنا : یار بی همتا

ایرنا : سهرابیان: اردوی یک ماهه تیم ملی قایقرانی در روسیه برگزار خواهد شد

ایسنا : بسکتبال ذوب‌آهن می‌تواند با بازیکنان بومی به اوج برسد

تسنیم : مدال برنز پاپی در پارادوومیدانی جهان پس گرفته شد

ایرنا : برد دیپلماسی؛ از غرب آسیا به غرب آفریقا

تسنیم : استقبال اهل‌سنت از خادمان و پرچم امام رضا(ع)+فیلم

تسنیم : تاکید امیرعبداللهیان بر تعمیق روابط تهران - دوحه

مهر : نظامیان صهیونیست به شهرهای کرانه باختری حمله کردند

ایسنا : امام رضا(ع) با مناظرات علمی، حقانیت ائمه اطهار(ع) اثبات کردند

ایسنا : امام رضا(ع) با مناظره‌های علمی، حقانیت ائمه اطهار(ع) اثبات کردند

تسنیم : اینترنشنال محکوم مواد مخدر را فعال سیاسی جا زد

ایرنا : نمره «قابل قبول» به هوای تهران

ایرنا : فیلم| محفلی برای آگاه‌سازی جوانی جمعیت در مراغه

ایرنا : دهه کرامت محور وحدت و همبستگی اهل سنت و تشیع است

ایرنا : باغ‌های پسته پنج هزار میلیارد ریال خسارت دید/ سمنان کم‌بارش‌ترین استان

تسنیم : روز 226 طوفان‌‌الاقصی|تداوم حملات اسرائیل به مناطق مختلف غزه

تسنیم : روز 226 طوفان‌‌الاقصی| تداوم حملات اسرائیل به مناطق نوار غزه

مهر : بانوان با حفظ حجاب و مردان با خدمت صادقانه به وصیت شهدا عمل کنند

ایسنا : کشف انبار ۳۳ تن مواد خوراکی احتکاری و قاچاق در بازار تهران

مهر : ورزش اقشار خاص جامعه مورد توجه قرار گیرد

تسنیم : نماهنگ "تویی سایه‌ی سرم..." از محمدحسین پویانفر

مهر : کاهش مخاطب سینما در هفته‌ای که گذشت/کدام فیلم‌ها در قعرجدول هستند

تسنیم : اجرای سمفونی فلک الافلاک در روز ملی لرستان

صدا و سیما : آخرین هفته فعالیت دوره یازدهم مجلس

ایسنا : چرا نباید به سگ‌های ولگرد غذا بدهیم؟

مهر : جایگاه دفن بهداشتی زباله در شهرهای چرداول وجود ندارد

ایسنا : تشکیل ۱۲ کارگروه برای شناسایی و رفع موانع واحدهای تولیدی/ ۴۰ آسیب شناسایی شد

مهر : نبرد فلسطینی‌ها با اشغالگران درخیابان‌های شمال وجنوب غزه شدت گرفت

تسنیم : تفحص از ستاد احیای دریاچه ارومیه در دستور کار مجلس

تسنیم : گزارش خبرنگار تسنیم/ افتتاح سد ‌«قیز قلعه‌سی» تا دقایقی دیگر

ایرنا : استاندار: اعزام ۲ هزار زائر هرمزگانی به مراسم ارتحال امام(ره) برنامه‌ریزی شد

تسنیم : سد «قیزقلعه‌سی» نمادی از دوستی مردم ایران و آذربایجان است

ایسنا : آزادی ۲۱ زندانی جرائم غیرعمد زندان گرمسار در دهه کرامت

ایسنا : آزادسازی زمین‌های دولتی به ارزش ۴۶۰۰ میلیارد ریال در کاشان

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید